Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan rijbewijs B? Spoedvraag

Vraag gesteld door C.W. de Haan op 29 mei 2020

Mag ik met mijn busje een Citroën Jumpy kenteken een Hobby De Luxe  460 UFe  trekken? Dit met alleen rijbewijs B? En is de combinatie caravan/bus goed? Indien mogelijk zo spoedig mogelijk antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de combinatie auto en caravan een verantwoorde combinatie is én geschikt voor rijbewijs B.

De betreffende Hobby caravan heeft een maximaal toelaatbare massa van 1350 kg en de Jumpy mag maximaal 2635 kg wegen. Ongeacht of de twee betreffende voertuigen dit ook daadwerkelijk gaan wegen, geldt voor het bepalen van het noodzakelijke rijbewijs de optelsom van deze twee maximaal toelaatbare gewichten. Dan kom je uit op 3985 kg en bent u met rijbewijs B helaas gebonden aan maximaal 3500 kg.

Voor deze combinatie heeft u dus BE of B+ nodig, ook wanneer u de totale massa op de weg onder de 3500 kg weet te krijgen.

Met de combinatie op zich is niks mis mee. De Jumpy heeft voldoen trekvermogen om deze beladen caravan voldoende tot goed te kunnen trekken. En ook de massa verhouding tussen trekkende auto en caravan is dik in orde. Echter rijbewijs B gooit roet in het eten om met deze combinatie legaal de weg op te mogen.

De toelaatbare massa van de caravan op papier lager laten zetten heeft geen zin omdat deze leeg al te zwaar is voor B. Dat is echter eventueel wel mogelijk volgens de RDW voor uw auto om zo de totale som wel onder de 3500 kg te krijgen.