Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstofverbruik

Vraag gesteld door op 10 juni 2020

Ik ben in het bezit van een nieuwe Volkswagen Golf 1.6 TDI 110 pk bouwjaar 2015. Vanaf het begin heb ik klachten over een hoog brandstofverbruik. Het gemiddelde is 1 op 15 (middels aftanken en gereden kilometers). De Volkswagendealer alsmede een dieselspecialist in Harderwijk kunnen geen afwijkende zaken vinden.

Mijn broer heeft een Golf 1,5 TSI (150 PK) en rijdt gemiddeld ook 1 op 15 maar dan op benzine. Vorige week reed ik met een leenauto (Golf 1.6 TDI 115 pk) van de garage en reed ik zeer eenvoudig gemiddeld 1 op 20 sterker vanaf het tanken was het 1 op 22. U begrijpt mijn verbazing en natuurlijk weet ik dat er verschillen zijn in gewicht en automaat/handbak en bandenmaat maar die leiden onmogelijk tot zulke brandstofverbruiksverschillen. Kortom wat kan er mogelijk fout zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW Golf 1.6 TDI haalt volgens de omschreven verbruiksmeting ongeveer 1:15. Dat lijkt u wat hoog maar de garage ontdekt géén verklaarbaar gebrek als oorzaak en alles lijkt in orde.

Het is inderdaad dat moderne gedownsizede benzine motoren wat verbruik betreft de diesel bijna moeiteloos kunnen bijhouden. Maar ik heb het verbruik van uw auto eens naast die van andere gebruikers gelegd en gekeken wat dáár de gemiddelde cijfers van zijn. Dan kom ik uit op een gemiddelde van zo'n 1:18 en zou de 85 kW versie in de praktijk zelfs een fractie minder zuinig moeten zijn. En als zelfs dé dieselspecialist in Harderwijk geen afwijking heeft kunnen constateren, dan weet ik het eerlijk gezegd op afstand ook niet te benoemen.

Er zou wat mij betreft nog één theorie kunnen zijn dat door misschien wat meer vervuiling van het roetfilter, het regeneratieproces wat vaker wordt opgestart. Dan kan het verbruik met enkele tientallen procenten tijdelijk oplopen. Maar en andere technische verklaring kan ik u ook niet aandragen.