Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoeltjestest Isofix

Vraag gesteld door op 12 juni 2020

Ik begreep van de site dat autostoeltjes met isofix altijd veiliger zijn dan los in de gordel. Toch zie ik bij de testresultaten (zowel van ANWB als anderen) dat meerdere merken stoeltjes (waaronder maxicosi) als los stoeltje beter uit de test komen dan met isofix.

Bijv in jullie test van 2015-2020 scoort de cybex Aton 5 2 plusjes voor veiligheid, de cybex aton 5 met basis die met gordel vastgezet wordt ook, maar de cybex aton 5 met isofix basis scoort ineens maar 1 ster. Dit is ook zo voor de cybex cloud -z en de joie-i-gemm. Op andere sites kom ik dit ook tegen voor verschillende varianten van de maxi-cosi en de brittax romer stoeljes.

Dus kijkend naar de testresultaten lijkt het erop dat de meeste stoeltjes juist los veiliger zijn dan met isofix. Waar komt dit verschil vandaan? En welke informatie is juist?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe het komt dat meerdere zitjes zonder Isofix in de ANWB test beter scoren dan dezelfde zitjes met Isofix. En of dit wel klopt.

Het grote voordeel van Isofix bevestiging is dat het risico op een onjuiste montage klein is. De montage is eenvoudig en het stoeltje staat vervolgens stevig vast. Wordt hetzelfde zitje met de autogordel bevestigd dan gebeurt dit regelmatig niet op de juiste manier en biedt het zitje dus geen optimale bescherming. Op gebied van gebruiksgemak en dus indirect op veiligheid scoort Isofix beter. Ook in de frontale botsing scoort het Isofix stoeltje vaak beter doordat het zitje stevig vast zit en daardoor direct steun biedt aan het kind.

Toch komt het voor dat een zitje bevestigd met Isofix iets minder goed scoort op veiligheid dan hetzelfde zitje bevestigd met gordel. Dit wordt meestal veroorzaakt door de botsing van opzij. Het is namelijk zo dat bij de huidige zijwaartse botstest het autoportier een stuk naar binnen dringt en daarbij het stoeltje raakt. Bevestigd met de autogordel kan het zitje meer meebewegen dan bij de starre montage met Isofix. Het gevolg is dat hierdoor de belasting op het lichaam bij de Isofix montage iets hoger is dan bij de gordelmontage, al is het verschil vaak gering.