Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco R134a

Vraag gesteld door R. Slier op 12 juni 2020

Ik begreep dat tegenwoordig per garage hier een soort van plafond op zit wat nog bijgevuld mag worden met dit Airco type (want slecht voor milieu ivm met broeigas effect). Klopt dit? Ik heb een offerte opgevraagd en dat was maar liefst 150,00 voor bijvullen airco met type R134a.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kosten van het afvullen van de autoairco en het gebruikte koudemiddel.

Het nieuwe en duidelijk meer milieuvriendelijke koudemiddel R1234yf wordt vanaf 2017 in vrijwel alle nieuwe auto's toegepast. In het begin was er een nadrukkelijk groot verschil in de kostprijs tussen het oude R134a en deze nieuwe generatie aircogas. Dat leverde ook wel de situatie op dat om die reden vaak naar het ongeveer 5x goedkopere middel werd gegrepen dat feitelijk ook beschouwd mag worden als een milieudelict, met ook gevolgen voor de nieuwe afvulapparatuur wanneer deze bij een volgende afvulbeurt niets vermoedend wordt blootgesteld aan het oude koudemiddel.

Inmiddels is het nieuwe koudemiddel in prijs steeds meer gedaald en de oude R134a juist meer in prijs gestegen. Vooral ook omdat er een Europees quotum is vanwege het door u terecht genoemde broeikasgaseffect. Dus door schaarste is de prijs fors toegenomen en dat verklaart het genoemde bedrag dat op zich met misschien nog wat aanvullende onderhoudswerkzaamheden niet buitensporig hoog is.