Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afkoeling turbo

Vraag gesteld door F. Delgman op 9 juni 2020

Ik lees overal dat je na een rit de motor nog even moet laten draaien ivm smering van de turbo. Ik doe dit maar ik bedenk me dat als je start stop systeem de motor afzet, dan zou dat toch niet goed zijn want dan is de smering er niet. De meeste autos hebben tegenwoordig een turbo en een start stop systeem. Is hier dan rekening mee gehouden?

Begrijp dat met een kort stadsritje er geen probleem zal zijn maar als ik met de caravan over de Pyreneeën ben gegaan en ik draai een parkeerplaars op dan is de snelheid natuurlijk al veel minder maar dan slaat de motor af als ik stil sta denk ik.

Zie ik het verkeerd en is dan een beveiliging voor ingebouwd? Ik heb een nieuwe Volvo v 90.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over start/stop systemen bij Turbo motoren.

U heeft altijd geleerd de motor nog even stationair te laten draaien, na zware belasting, alvorens deze uit te zetten zodat de turbo even kan afkoelen en vraagt of hier een beveiligig voor is ingebouwd bij motoren met start/stop.

Moderne motoren met start/stop zijn voorzien van een intelligent motormanagementsysteem. Dit systeem krijgt onvoorstelbaar veel signalen over motortemperatuur en belasting maar ook van bijvoorbeeld de airco, turbodruk en temperatuur van de turbo. Verder is de moderne motorolie veel beter van kwaliteit en zijn betere materialen gebruikt voor de turbo.

Als het niet verantwoord is de motor stil te zetten, zal het motormanagementsysteem het start/stop systeem uitschakelen.

Kortom, bewaking door het motormanagementsysteem en verbetering van materialen en smeermiddelen zorgen voor een probleemloze werking van het start/stop systeem, ook bij turbomotoren.