Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Acculader voor auto met start/stop systeem

Vraag gesteld door op 11 juni 2020

Ben in bezit van een CTEK-MSX-5.0 oplader. Deze wordt origineel uitgeleverd met twee typen aansluitingen met behulp van steker en contra steker. De eerste is de bekende met een rode klem op de positieve pool en een zwarte klem die met het chassis moet worden verbonden. Hiervoor moet de motorkap open en de rode beschermhoes van de plus pool verwijderd worden.

De tweede is een verloopstukje dat past in de voormalige 12 V "cigaretteplug" aansluiting. Nu hoeft de motorkap niet open. Maar nu moet wel met de startknop de "accessoire stand" worden aangezet.

Mijn vraag: is op deze manier de "min" nu ook verbonden met het chassis? En zijn van deze voor mij handige manier van aansluiten nog bijzonderheden bekend die ik moet weten?

Het betreft een SUBARU Forester Premium 2018 met een Start/Stop systeem.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u de genoemde druppellader ook kunt aansluiten op de aansluiting van de sigarenaansteker.

Ik heb uw vraag voorgelegd aan de helpdesk van de Wegenwacht en die lijkt het per definitie niet verstandig om de accu op te laden met het contact aan op de accessoires stand. Zo blijft het voertuig actief en verbruikt veel stroom. De lading gaat dan niet alleen naar de accu maar ook naar het systeem van het voertuig. Ook kan het voertuig niet op alarm als het contact aan staat.

Hun advies is de lader in de motorruimte plaatsen of op de voorruit. En de bekabeling (naar lader of naar lichtnet) dan via de motorruimte/voorruit naar buiten laten komen. Deze opening onder de voorruit beschadigt meestal niet de bekabeling. Zo kan de motorkap dicht terwijl de acculader aangesloten is. Op de traditionele manier dus, zoals de handleiding dit aangeeft.

Verder valt het op dat in de handleiding de genoemde plug helemaal niet besproken wordt. Bij motorfietsen die de winterstalling in gaan of regelmatig aan de druppellader moeten, wordt er vaak een dergelijk voorziening gemaakt, direct aangesloten op de accu om de lader zo makkelijk van buitenaf in te kunnen pluggen. Maar niet over het contact, zoals dat in geval van uw Subaru wel noodzakelijk is om de plus en de min van de sigarenaansteker geactiveerd te krijgen. Maar het advies is dus om niet de doen om bovenstaande reden.