Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoopadvies zespersoons auto met bagageruimte

Vraag gesteld door op 8 juni 2020

Mijn vrouw is in verachting van een tweeling. Daarnaast heb ik al 2 kinderen. Ik zoek een betrouwbare gezinsauto waar dus 6 personen in kunnen zitten en daarnaast bagageruimte voor in elk geval een tweepersoonskinderwagen. Ik wil liefst niet meer dan zo'n 15.000 euro uitgeven. Ik rijd niet veel kilometers per jaar, het is echt een gezinsauto voor weekendjes en vakanties en ritjes naar de sportclubs van de kinderen.

De in mijn ogen meest volwaardige MPV's die ik als occasion die ik kon vinden, waren de Seat Alhambra en de Volkswagen Sharan. Als ik kijk op bekende euvels moet ik waken voor vroege TSI modellen en bobine-defect en later vonkoverslag van de kabel. Ik heb een Skoda Octavia die zo ooit een kapotte katalysator heeft opgelopen dus ik snap het probleem :-)

De Mitsubishi Grandis vind ik wellicht wat te oud en de Ford Galaxy heeft ook wel wat problemen las ik. De Mazda 5 lijkt me een topper, maar helaas te krap voor ook het vervoer van een tweeling-wandelwagen en genoeg zitplaatsen vrees ik.

Kunt u mij helpen in de zoektocht wat een goed type auto kan zijn? Ik kijk nu dus naar de VW SHaran en de Seat Alhambra, bouwjaar 2012-2015. En dan kilometerstanden niet meer dan 150.000. Is dat een verstandige selectie?

Tenslotte het aanbod is wat schaars met bovengenoemde filters. Daarom een vraag over importeren uit Duitsland. Er zijn ook websites waarbij je een auto inclusief invoer en aankoopkeuring kunt kopen in Duitsland. Zou dit nog verstandig zijn en kun je zo'n auto ongezien met aankoopkeuring kopen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vanwege gezinsuitbreiding bent u binnenkort aangewezen op een 6-persoons gezinsauto met ook voldoende ruimte voor de noodzakelijke benodigdheden.

Ik begrijp de zoektocht waar misschien zo hier en daar een concessie toch misschien onvermijdelijk is. De keuze voor een Seat Alhambra of VW Sharan is voorspelbaar. Ik begrijp de zekere technische argwaan maar vanaf bouwjaar 2012 zijn bepaalde TSI gerelateerde problemen wel opgelost. Dus bij voorkeur vanaf 2012 waardoor u duidelijk wat meer aan de veilige kant van de streep zit.

Bobine problemen zijn in autoland best een algemeen probleem en ik wil om die reden de twee genoemde auto's op dat gebied toch zeker niet van het lijstje schrappen. En dat geldt ook voor de Ford Galaxy. Natuurlijk vind je van de genoemde modellen op internet best de nodige pagina's aan negatieve ervaringen maar slecht of onbetrouwbaar zijn ze zeker niet.

De Mitsubishi Grandis heeft duidelijk wel de reputatie zeer betrouwbaar te zijn. Op zich een prima keuze maar met de concessie dat het een wat meer gedateerde auto is. Op zich is daar niks mis mee en is het misschien wat minder een luxe paard maar in dienst van het gezin, met veel ruimte een zeer betrouwbare auto voor de familie uitstapjes. En wanneer u één van de laatste exemplaren treft met een nette tellerstand én wellicht ook ruim onder het budget, vind ik dat toch zeker een geschikt alternatief.

Maar dat geldt zeker ook over de andere drie maar kan het inderdaad zijn dat binnen het budget en met de gewenste tellerstand het Duitse aanbod dan weleens de vijver is waar u uit moet vissen. Er zijn inderdaad importbedrijven die voor u de markt kunnen gaan verkennen en de gehele transactie én het hele importtraject voor u kunnen regelen. Garantie krijg je in de regel van de verkoper en je bent als koper dan wel wat kwetsbaarder. Dus er zit een zeker risico aan een importauto maar bij de Dekra (in Nederland en Duitsland) en de ADAC in Duitsland kan een technische keuring plaatsvinden dat vóór de koop dan misschien wel zo verstandig is.