Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoop uit Polen geïmporteerde auto

Vraag gesteld door op 28 mei 2020

Ik overweeg een hybride Toyota Yaris (2018, 32.000 km, catalogusprijs in NL: € 23.983) te kopen bij mijn garage. Die blijkt recentelijk uit Polen geïmporteerd te zijn (Bruto BPM: € 627). In een CARFAX Voertuig Historie Rapport wordt geen mogelijke voertuigschade gevonden, op basis van WOK info. In Polen is de auto als bedrijfsauto gekocht. Na registratie op 8-1-'18 is het voertuig verzekerd op respectievelijk 8-1-'19, 31-10-'19, 30-12-'19, 29-1-'20 (tot 27-2-'20) en op 14-4-'20 is de registratie in Polen beëindigd en wordt export registratie genoemd.

Deze informatie doet mij twijfelen over de aankoop. Weet u of eventuele schade in het buitenland van deze auto op basis van WOK wordt gevonden? Weet u wat de BPM was voor deze auto, indien in NL gekocht? Wat zou voor deze auto een redelijke vraagprijs zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van de genoemde Toyota Yaris mét de nodige vragen.

Een eventueel schadeverleden gaat u bij de RDW niet terugvinden. Dat kan hooguit door de auto zelf te (laten) onderzoeken. Soms verraadt een buitensporig laag BPM bedrag dat de auto is ingevoerd met schade op basis van de handelswaarde van dat moment. Maar het genoemde BPM bedrag past exact bij de betreffende nieuwprijs van 2018 en is dus niet verdacht laag.

Maar het is en blijft een importauto waar altijd een zekere zweem van onzekerheid om blijft hangen. Later bij inruil kan dat ook altijd wel te merken zijn aan een andere inruilwaarde dan bij een exemplaar met een open Hollands verleden. Het aantal verzekeringsregistraties kan ik ook niet verklaren. Maar misschien is het technisch een keurig en eerlijk exemplaar.

U zou kunnen overwegen vóór de koop de auto voor een aankoopkeuring aan te bieden bij u redelijk in de buurt. Want een redelijke vraagprijs heb ik staan op rond de 20.500 euro mét garantie en misschien dat deze vraagprijs er aantrekkelijk onder zit.