Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

13polige trekhaakstekker nodig in het buitenland?

Vraag gesteld door M. Perdeck op 15 juni 2020

Ik ga een trekhaak aanschaffen, UITSLUITEND voor een FIETSENDRAGER maar ik wil er wel af en toe mee naar België, Frankrijk of Duitsland. Kan ik volstaan met een 7-polige stekker? Op een 7-polige stekker zit volgens mij geen achteruitrijlicht maar is dat STRICT noodzakelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een 7-polige stekker volstaat, ook in de genoemde landen, wanneer voor deze stekker geen achteruitrijverlichting aansluiting aanwezig is.

Aan een fietsdrager worden andere eisen gesteld dan aan een aanhanger. De fietsendrager is formeel een lastdrager met de onderstaande regelgeving.

Want volgens artikel 5.18.7 Regeling voertuigen;

e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager.

Daarom is verlichting met een 7-polige stekker dus ook voldoende. En wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen mag je in het buitenland zo ook aan het verkeer deelnemen.