Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke auto?

Vraag gesteld door M.A. Hawar op 21 mei 2020

Momenteel heb ik een Skoda Fabia uit 2006 en binnenkort heb ik deze auto reeds 2 jaar. Ik ben alvast aan het kijken naar een andere auto. Ik heb een beetje onderzoek gedaan naar een toekomstige auto en volgens mij kan ik het beste kijken naar één van deze merken; Ford Fiesta, Toyota Yaris, Skoda Fabia of en een Polo. Van iedereen die ik vraag naar wat zij van deze auto's vinden, hoor ik veel tegenstrijdige info, wat best wel vervelend is.

Ik zou dus graag willen weten welke van deze auto's motorisch en qua koppeling heel goed is, zuinig is. Mocht ik andere automerken vergeten zijn te melden, wil je dit dan even aangeven?

Mijn eisen voor een andere auto:

  1. Plaats voor 3 kids, oudste is 12 jaar;
  2. Bouwjaar vanaf 2012 t/m 2015;
  3. Budget is max 7.000 euro.

Verder vraag ik mij af of het beter is om een toekomstige auto bij een autogarage aan te schaffen, gezien het hoge bedrag? Zo, ja en waar moet ik dan opletten? Welke garantie kan een autogarage mij geven? Welke autogarages zijn betrouwbaar? Waar moet ik opletten? Tot nu toe heb ik mijn auto's altijd via een particulier gekocht via de marktplaats.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een ander auto met de vier genoemde kandidaten als mogelijke opvolgers van uw huidige Skoda Fabia.

U heeft geen reden om een jonger exemplaar Fabia ook gewoon weer opnieuw te overwegen en dat lijkt me ook volkomen terecht. Wanneer ik kijk naar de best rijdende auto's dan zijn dat per definitie de VW Polo en de Ford Fiesta. Ook bij deze generatie is besturing, wegligging en het algehele rijcomfort toch echt het best voor elkaar. De Fiesta zal misschien in aanschaf net iets goedkoper zijn vergeleken met de Polo, die gemiddeld wel een iets duurder prijskaartje zal hebben. Wat rijden betreft zullen deze twee de Fabia en de Yaris wel aftroeven.

Op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid kan de Yaris zich net iets meer onderscheiden van de rest en wordt óók door de Wegenwacht als uitermate betrouwbaar beschouwd.

Maar het gaat tussen de genoemde vier écht om nuances. Er zit géén slechte keuze tussen en het is misschien ook een kwestie van zitten, rijden en vooral ook het aanbod zoals kilometerstand en natuurlijk de vraagprijs. Wellicht rolt er dan een exemplaar uit die u het meest aanspreekt. Zoals gezegd is géén van de vier een onverantwoorde keuze.

Bij voorkeur wel bij een Bovag aangesloten garage. Voor dit bedrag moet u altijd terug kunnen vallen op garantie die in de regel minimaal 6 maanden is. Een particuliere koop kan natuurlijk ook altijd maar ik proef toch uit uw overwegingen dat zekerheid een belangrijk criterium is bij een dergelijke uitgave. En dat is ook terecht en daarom bent u als consument beter beschermd wanneer u deal sluit bij een Bovag garage.