Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil 2 en 4 cilinders auto

Vraag gesteld door A.P.E.M. van Poppel op 19 mei 2020

Mijn dochter wil als allereerste auto (na behalen rijbewijs) een auto kopen, 2e hands. Kunt u adviseren of een Fiat 500 automaat een groot verschil heeft tussen 2 en 4 cilinders? Ze gaat dagelijks 160 km rijden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw dochter gaat heer éérste auto kopen na het recent behalen van het rijbewijs.

Ik kan me voorstellen dat de Fiat 500 op haar lijstje staat. Nog steeds een erg leuke en overigens ook goed rijdende auto. U vraagt terecht of er een groot verschil is tussen de twee- en viercilinder. De TwinAir tweecilinder heeft hele behoorlijke motorische prestaties maar tóch is mijn advies te kiezen voor de viercilinder.

De 1.2 heeft weliswaar mindere prestaties maar wordt over het algemeen wel als voldoende ervaren. Ik weet niet rond welke bouwjaren uw dochter budgetair op uitkomt maar van de tweecilinder vernemen we toch regelmatig de nodige technische klachten. Over het typerende tweecilinder motorgeluid is ook niet iedereen te spreken en uw dochter heeft wat mij betreft aan de viercilinder méér motorische duurzaamheid en betrouwbaarheid. De 1.4 is uiteraard ook een kandidaat maar zo'n 10 jaar geleden al vervangen door de TwinAir.

De automaat is overigens van het Dualogic type, ook wel een gerobotiseerde of half-automaat genoemd. Uiteraard doet deze automaat gewoon z'n werk maar wel wat trager en met wat nadrukkelijkere schakelmomenten. De werking is wat minder verfijnd dat de duurdere systemen maar werkt over het algemeen in dit segment naar tevredenheid.