Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak voor hybride Toyota Auris dec 2013

Vraag gesteld door J.M. Peeters op 9 mei 2020

Ik heb een auris 1.8 hybride dec 2013 en wil een vertikaal afneembare trekhaak. Toyota meldt op het kentekenpapier een maximale kogeldruk van 50 kg en een max. trekkracht van 385 kg.

Brink heeft voor hybride auto's een speciale haak ontwikkeld: de RMC pin. Brink meldt me niettemin dat ik alleen een vaste trekhaak kan krijgen, omdat op het kentekenpapier sprake is van maximale trekkracht. Dat begrijp ik niet: de pin van de RMC voorkomt immers dat ik een lading ga trekken. Ik wil alleen fietsen vervoeren. Kunt u me verder helpen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Toyota Auris Hybrid waar u een speciale RMC kogel op wil laten plaatsen om uitsluitend de fietsdrager daarop te kunnen monteren.
 
Deze z.g. fietsdragerhaak is speciaal ontwikkeld voor elektrische en hybride auto’s die wel fietsendragers kunnen dragen, maar geen aanhangers kunnen en mogen trekken. Dat is echter bij uw auto wél het geval. Weliswaar een bescheiden gewicht van 385 kg maar er mág formeel een aanhangertje aangekoppeld worden.

Daarom komt uw auto auto dus formeel niet voor de RMC connector in aanmerking en uitsluitend voor een (in dit geval) vaste trekhaak. Het is misschien een beetje formeel maar Brink wil duidelijk het onderscheid maken tussen voertuigen die wél iets mogen trekken en anderen die niets mogen trekken. Ook wanneer u in uw geval uitsluitend uw fietsen wenst te vervoeren.