Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toyota Yaris bouwjaar 2013 37.000 op de km. teller

Vraag gesteld door D. van der Gaag op 12 mei 2020

Tijdens het stuur naar rechts en links uitsturen b.v. uit de parkeerstand hoor ik een bonkend geluid, net of je een paaltje raakt of de bumper van een anderen auto. Terug naar de garage geweest i.v.m. garantie (1,5 maand geleden de auto gekocht) er werd gezegd na controle dat alles in orde was.

Maar vandaag ook weer 2 maal terwijl ik uit de parkeerstand vertrok het geluid gehoord en gemerkt met het uitsturen. Normaal als je rechtdoor rijdt en de bochten neemt, is er niets aan de hand.  Heeft u enig idee wat het zou kunnen zijn?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto geeft een bijgeluid bij uitsturen. U omschrijft het geluid als ‘bonkend’. De auto is ervoor naar de garage geweest maar de klacht is teruggekomen.
 
Een bijgeluid bij ver uitgestuurde wielen kan duiden op een kapotte homokineet, een onderdeel van de aandrijfas. Al wordt dat geluid vaker omschreven als ‘tikkend’ of ‘knakkend’.

Bij een bonkend geluid zou ik de motorsteunen ook laten controleren. Als het bij het uitparkeren maar één keer hoorbaar is, en niet als u de manoeuvre herhaalt, dan zou het ook nog een vastzittend handremschoentje kunnen zijn. Als het geluid wel bij herhaling op te roepen is, kunt u het beste naar de garage gaan en het geluid aan de monteur laten horen.