Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing start stop systeem

Vraag gesteld door G.M. Weerheim op 12 mei 2020

Sinds 2 weken eigenaar van een Golf 7 uit 2013. Gisteren stond ik stil even te spelen met het mediasysteem (drie kwartier ongeveer) en toen kreeg ik ineens een storing van het start stop systeem. En het leek alsof de auto een beetje minder soepel draaide (want de auto draaide stationair door). Is dit een probleem? Kan het misschien de accu zijn?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Als u met uw Volkswagen Golf uit 2013 45 minuten stilstaat met uw mediasysteem aan krijgt u een start/stop storing. Ook heeft u het idee dat de motor minder soepel loopt.

Bij een auto met start/stop wordt de accu door de dynamo geladen tot 80%. Van 80 naar 100% wordt de accu geladen tijdens het afremmen op de motor. Als de accu onder de 80% komt, wordt het start/stop systeem uitgeschakeld om stroom te sparen. Voordeel is dat de dynamo vrij draait als de accu boven de 80% geladen is en dat levert een brandstofbesparing op.

Als u lagdurig stilstaat met het mediasysteem aan kan de ladingstoestand van de accu onder de 80% komen, ook als de motor stationair draait. Zodra de accu onder de 80% komt, wordt het start/stop systeem uitgeschakeld en zal de dynamo de accu gaan laden. Omdat de dynamo stroom gaat leveren gaat hij zwaarder draaien waardoor de motor dus belast wordt.

Zoals u het omschrijft betreft dit dus een producteigenschap.