Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stilste zomerband

Vraag gesteld door op 19 mei 2020

Ik ben op zoek naar de stilste zomerband. Het gaat om het merk en type wat het minste afrolgeluid in de cabine produceert, vooral op de snelweg op het zgn Zeer Open Asfalt is het probleem het grootst, ik heb een gehoorbeschadiging die gepaard gaat met overgevoeligheid voor harde geluiden, vandaar.

De betreffende bandenmaat is: 245/45R19 102Y XL. De aan te schaffen auto is een oudere occasion Lexus 600LSh. Een zware auto ca 2300 kg. Hopelijk kunt u mij met alle genoemde gegevens een of enkele van de stilste banden adviseren, vanuit uw expertise.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt voor uw toekomstige auto de stilste band met de minste afrolgeluiden. Door een gehoorbeschadiging zijn uw oren overgevoelig voor dergelijke bijgeluiden.

Ik kan helaas niet putten uit een representatieve bandentest van de genoemde maat maar in de recente zomerbandentests, ook in de SUV gerelateerde maten, valt het op dat Michelin overall toch steeds wel als winnaar uit de bus komt. En zeker óók op het gebied van afrolgeluiden dat bij zo'n bandenmaat en overige specificaties per definitie best een klus is om dat goed voor elkaar te krijgen.

Ik geef u twee aankoopadviezen: als eerste de Michelin Primacy 3 245/45 R19 102Y XL ACOUSTIC of de Michelin Pilot Sport 4 245/45 R19 102Y XL ACOUSTIC. De eerste zou volgens opgave van Michelin nog een fractie stiller kunnen zijn.