Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Plotselinge blokkade rem levensgevaarlijk bij Peugeot 2008 automaat

Vraag gesteld door op 19 mei 2020

Wat kan de oorzaak zijn van plotseling muurvaste remmen onder het rijden, rempedaal kan niet meer ingetrapt worden, motor loopt gewoon door. Na half ongeveer een half uur (motor intussen uitgezet) is starten met gebruik van rem weer mogelijk, alles lijkt weer ok.

Uitlezen geeft storing remlichtschakelaar aan volgens garage en is vervangen. Hoe kan dit met zulke ingrijpende gevolgen (op de A1 i.p.v. de dorpstraat had ik deze vraag niet meer kunnen stellen)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een benarde situatie waarin u met uw Peugeot terecht bent gekomen.

Ik kan me voorstellen dat u in detail wilt weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is me alleen niet helemaal duidelijk of de auto juist niet remde óf dat de rem er juist op bleef staan. Ik ken soortgelijke ervaringen niet en eerlijk gezegd kan ik me gezien de werking van de remlichtschakelaar nog niet helemaal een voorstelling maken hoe de boel daardoor is gaan blokkeren.

Maar ik vind dat een verhelderende verklaring méér dan een verplichting is voor de dealer. Dit heeft een zeer hachelijke situatie opgeleverd en ik kan me voorstellen dat het vertrouwen wel een fikse deuk oploopt. Zeker wanneer je andere omstandigheden kunt bedenken waaronder dit óók had kunnen gebeuren. Maar het omschreven gebrek kom ik in relatie tot merk en type auto niet tegen.

Ik zie wel in het terugroepregister van de RDW dat er een recall is geweest met als omschrijving;''Een stukje plastic is tijdens de productie in de ABS/ESP-unit terecht gekomen. Indien de storing optreedt functioneert het ABS/ESP tijdens een noodstop of een uitwijkmanouvre mogelijk niet''.
Feitelijk is dit een remmen gerelateerde recall.

Er hoeft natuurlijk niet per se een verband te zijn met uw voorval maar ik denk dat u écht van uw dealer mag en moet vragen wat nou precies het gebrek was, de oorzaak en het gevolg. Er is niks vervelender dan met een onbehaaglijk gevoel achter het stuur kruipen. Met 8,5 miljoen auto's in Nederland is iets dergelijks gelukkig ''slechts'' een incident maar wat veiligheid betreft is een goede werking van het remsysteem wel het meest essentieel. Maar ik hoop oprecht dat uw dealer helder kan verklaren waarom dit heeft kunnen gebeuren en waarom dit nu niet meer zál gebeuren.