Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudskosten

Vraag gesteld door op 16 mei 2020

Mijn VW Golf plus is van 5-11-2012. Tot nu toe alle nodige beurten gehad (nu km-stand 80.000). Inclusief de zomer- en winterbeurten. Volgens dealer nu grote beurt met div. vervangings-onderdelen. Kosten incl. APK 565 euro. Ik hik nogal tegen dit bedrag aan. Is zo'n beurt bv 2 jaar uit te stellen en nu een normale beurt? Mijn leeftijd is 82 jaar en heb geen idee hoe lang ik nog mag autorijden. Graag uw mening.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U pleegt trouw onderhoud aan uw VW Golf Plus maar nu bij 80.000 km is volgens de dealer groot onderhoud noodzakelijk. U schrikt van de kosten en u vraagt zich af of deze grote beurt misschien in een later stadium kan.

Formeel volgt de dealer trouw het door de fabrikant opgegeven onderhoudsschema. Dat zal nu ongetwijfeld met extra werkzaamheden zijn, gerelateerd aan de kilometerstand maar vooral ook de leeftijd. Vermoedelijk in dit geval met o.a. interieurfilter, bougies en luchtfilter. Dan kom je inderdaad op het genoemde bedrag uit dat voor de ingreep zeker niet buitensporig is. Eigenlijk een heel normaal bedrag voor een grote beurt zonder aanvullende onderhouds ingrepen.

Soms is het echter zo dat het gebruik van de berijder nadrukkelijk afwijkend is. Iemand heeft het afgelopen jaar of twee jaar héél weinig gereden en is het de vraag of bepaalde ingrepen dan niet overbodig zijn. ik kan dat van u zo niet inschatten maar wanneer dat zo is, bespreek dat met de dealer.

Ik wil wel benadrukken dat ongeacht de gereden kilometers, eens per jaar frisse motorolie met oliefilter méér dan wenselijk is. Motorolie verliest z'n smerende eigenschappen juist óók wanneer je weinig rijdt. Dus misschien kan uw dealer het onderhoud iets meer op uw situatie afstemmen en volstaat een kleine beurt met APK in uw geval prima.