Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud per jaar of per aantal kilometers?

Vraag gesteld door G.W. Oostwouder op 10 mei 2020

Ik heb een Renault Clio dci uit 2012. Na elke onderhoudsbeurt wordt er een kaartje in de deur gedaan met daarop de datum wanneer de auto weer onderhoud moet hebben of bij een bepaald aantal kilometers. Wat kan ik het beste aanhouden de datum of het aantal kilometers?

Op dit moment zit ik op de aangegeven datum, maar als ik de kilometers aanhoud kan ik nog ruim 9000 kilometer rijden. Het is wel zo dat in het dashboard een bericht verschijnt wanneer er onderhoud gepleegd moet worden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Als een onderhoudsinterval wordt aangegeven met kilometers én een datum of tijdsduur, dan is dat altijd naar gelang welke van die twee het eerst wordt bereikt. In het geval van een Clio 1.5 DCi uit 2012 is dat elke 30.000 km of twee jaar.

U schrijft echter dat bij uw auto ook een melding op het dashboard verschijnt als de auto aan onderhoud toe is. Dat is de olieservice-indicator. Voor de olieservice staat ook een interval van 30.000 km of 2 jaar, maar het kan zijn dat er afhankelijk van gebruiksomstandigheden toch eerder nieuwe olie in moet. In dat geval gaat de service-indicator branden.