Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nissan Qashqai 1.6

Vraag gesteld door op 20 mei 2020

Ik ben 1.98 en rijd nu in een Ford Focus III met een 1.6 ti-vct welke prima bevalt, zeker qua rijeigenschappen. Alleen heb ik erg last van mijn rug en dat gaat niet beter worden. Nu ben ik me aan het oriënteren op een hoge auto. Ik liep tegen een Nissan Qashqai op.

Uiteraard is het weggedrag van de Nissan anders dan van de Ford maar hij zit heerlijk hoog en heeft voor een crossover toch een redelijk rijgedrag. De motorprestatie is wel wat minder dan die van de Ford maar aan de motor kun je me volgens mij geen buil vallen, net als bij de Ford overigens.

Nu las ik in een artikel dat de hoofdsteunen van de Nissan Qashqai tekort komen en geen veiligheid bieden. De rugleuning is ook wat korter dan in de Ford. Beide auto's zijn uit 2012. Is het verstandig deze move naar de Qashqai te maken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vanwege rugproblemen bent u noodgedwongen op zoek naar een vervangende auto voor uw Ford Focus.

Ik kan me voorstellen dat de instap en zit van de Qashqai minder belastend zijn voor uw rug. In z'n geheel ervaart u de Qashqai stoelen wel wat compacter maar uw rug laat zich duidelijk minder gelden en daar gaat het om. Dan blijven er misschien best een paar concessies over maar uw rug is feitelijk de baas bij een vervangende auto. Ik hoop wel dat u dat óók ervaart gedurende een langere rit. Juist bij rugklachten is het misschien nóg nadrukkelijker belangrijk veel tijd te steken in een goede proefrit. Misschien wel van drie kwartier of een uur om er écht zeker van te zijn dat uw rug zich misschien niet later pas doet gelden.

Blijkt het dan tóch de Nissan Qashqai te worden dat is dat een prima koop. De Focus heeft zeker wat onderstel en besturing betreft vele concurrenten achter zich gelaten, maar ik denk dat de concessies bij deze cross-over niet onoverkomelijk zijn.

Ook wat duurzaamheid en betrouwbaar betreft is er geen reden u op andere gedachten te brengen. En de whiplash bescherming van de 2014 generatie krijgt volgens Euro NCAP juist de waardering ''goed'' mee. Bij de oudere generatie werd de beschermende functie van de hoofdsteunen nog niet meegenomen. Maar ik kom géén nadrukkelijke kritiek tegen van Euro NCAP en de auto scoort niet voor niets een verdienstelijk score van 5 sterren. Een verstandige keuze dus waarbij uw rugproblemen hopelijk veel minder zullen opspelen.