Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof

Vraag gesteld door I.D. Schoonhoven op 4 mei 2020

Laatst reed ik van mijn vriend naar mijn ouders ongeveer 25 km en halverwege moest ik tanken en toen kwam er rook onder mijn motorkap vandaan en begon het temperatuur lampje te branden wat vrij vlot weer uit ging door de auto even uit te zetten. Aangekomen bij mijn ouders heeft mijn vader gekeken en toen was de expansietank compleet leeg dus geen koelvloeistof meer, en het leek alsof het eruit gespoten is. Wat kan dit zijn?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Recent ontdekte u bij een tankstop dat het temperatuurlampje ging branden en dat er stoom onder de motorkap van uw auto kwam. Nadat u de motor even had uitgezet doofde het lampje en heeft u uw weg vervolgd.

Op de plaats van bestemming heeft uw vader gekeken en bleek het expansievat van het koelsysteem leeg. Het leek of de koelvloeistof er uit gespoten was. U vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Als de koelvloeistof uit het expansievat wordt gedrukt, geeft dit aan dat er sprake is geweest van oververhitting wat ook al werd aangegeven door het waarschuwingslampje. De oorzaak zal onderzocht moeten worden.

Mogelijk is de thermostaat blijven hangen waardoor de motor oververhit is geraakt maar het kan ook dat er een lekkage in het systeem is waardoor er koelvloeistof verloren gaat en de koeling in gevaar komt. Verder kan er een probleem zijn met de elektrische vin maar dat is na een rit van ongeveer 12 km onwaarschijnlijk.

U zult dus naar uw garage moeten om het koelsysteem te laten controleren op lekkage en werking. Als de garage op dit moment niets kan vinden, zou ik preventief de thermostaat laten vervangen.

Door oververhitting van de motor kan grote motorschade ontstaan.