Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Import auto

Vraag gesteld door op 16 mei 2020

Import auto Duitsland uit 2019 gekocht bij handelaar in Schayk. Nu blijkt er schade op gezeten te hebben hier is niks van te zien maar deze info heb ik van de eerste eigenaar uit Duitsland nadat ik de auto al had gekocht. Auto ziet er goed uit maar ben bang voor eventuele gebreken. Als de handelaar de auto importeert komt hij dan ook op de brug bij het RWD te staan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een uit import verkregen Renault Captur gekocht bij een autohandelaar. Kennelijk heeft de auto schade gehad.

U heeft de oude eigenaar gesproken die u daarvan op de hoogte heeft gebracht. Vermoedelijk was de schade nog aanwezig toen de vorige eigenaar afscheid nam van zijn Renault. Het relatief lage BPM bedrag in de voertuiggegevens van uw auto vermoed dat deze op basis van de handelswaarde is ingevoerd. Mét schade is dat uiteraard nadrukkelijk lager en hoeft de handelaar minder BPM af te dragen. Vervolgens gaat men de schade aan de auto herstellen en voor verkoop aanbieden. Onderaan de streep levert dat een aantrekkelijke marge op en soms kan de consument daarvan mee profiteren omdat de verkoopprijs ook wat scherper kan zijn.

Wanneer je dat vooraf weet, dan zou je daar bewust wel of niet voor kunnen kiezen. Achteraf is dat gewoon heel vervelend te horen. Dus de RDW kan óók gewoon een auto toelaten met schade en ziet ook niet elke auto waar een kenteken voor wordt aangevraagd.

Ik denk dat u zeker bij de verkoper naar opheldering moet vragen. Maar vermoedelijk is dat de situatie geweest, dat in autoland niet heel erg vreemd is. Je kan je alleen afvragen of de verkoper een meldingsplicht heeft. En van belang is ook hoe vakkundig het herstel is uitgevoerd. En de voertuiggegevens van uw auto zijn bij de RDW openbaar en een oplettende lezer zou bij zo'n laag bruto BPM bedrag van een 1 jaar oude auto wel een vermoeden kunnen hebben waarom dat zo laag is. Dat zou later bij inruil ook tegen u gebruikt kunnen worden en gevolgen kunnen hebben voor de restwaarde.

Mocht u misschien óók na een gesprek met de verkoper een onprettig gevoel overhouden aan deze koop, zou u de kwestie ook kunnen voorleggen aan de juridische collega's op dit platform wat betreft mogelijke vervolgstappen.