Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel verschillende TPMS bestaan er?

Vraag gesteld door G. Knopper op 15 mei 2020

Recentelijk heb ik voor mijn auto Kia Niro bj 2017 een extra velgenset met zomerbanden gekocht. TPMS sensoren is verplicht. De TPMS sensoren zitten in de velg.

Nu vertelde de bandenhandelaar dat elk automerk zijn eigen TPMS systeem heeft en ik dus nieuwe TPMS sensoren moet kopen. Dit heeft me 150 euro extra gekost. De velgen die ik op het oog had waren Mitsubishi velgen met TPMS sensoren maar deze zouden dus niet compatibel zijn met het TPMS systeem van een Kia.

Klopt dit verhaal of is dit gewoon een broodje aap verhaal en ben ik een pootje gelicht?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens de bandenspecialist moesten de TPMS sensoren vervangen worden van de betreffende wielen omdat deze niet communiceren met uw Kia.

Er zijn inderdaad tal van dit soort TPMS sensoren af-fabriek die verschillende communicatie protocollen kunnen hebben en dus vaak niet uitwisselbaar zijn. En dan is de kans inderdaad groot dat de Mitsubishi wielen niet met uw Kia kunnen communiceren. Dus wat mij betreft zeker géén broodje aap verhaal.

Ik vraag me overigens nog wel af of de Mitsubishi wielen wat specificaties betreft wel geschikt zijn voor uw Kia. De steek, naafgat en ET-waarde zijn vaak zeer merk en type auto gericht en niet zomaar uitwisselbaar.