Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel inch winterbanden moet ik kiezen en wat is het verschil?

Vraag gesteld door op 4 mei 2020

Ik heb recent een auto gekocht met 20 inch wielen/banden (BMW X2 sdrive 20i). Hierbij wil ik ook graag wintervelgen en banden. Wat is dan het beste te doen; 19 inch of 18 inch? En wat is dan het verschil danwel voor-en nadeel. Ik heb hier nl geen ervaring mee. Dit is mijn eerste auto met deze wielmaat. Veiligheid vs looks. Ik ben benieuwd naar uw reactie en advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw BMW staat op 20'' wielen en banden en voor een set winterwielen vraagt u zich af of dat beter 19 of 18'' inch zou kunnen zijn.

Wanneer je een of twee velgdiameter kleiner gaat, zal je om binnen de oorspronkelijk afrolomtrek van het wiel te blijven meestal uitkomen op een smallere band met wat meer wang. Met een smaller loopvlak heb je onder gladde omstandigheden méér grip. De wat hogere band met meer ''wang'' biedt ook wat meer comfort dan een wat ''plattere'' band. Daarbij komt ook dat er bij grote velgen met brede banden er vaak weinig ruimte overblijft voor een sneeuwketting. Alles bij elkaar is dat de reden dan een set winterwielen vaak in z'n geheel net een maatje kleiner is maar binnen de gestelde afrolomtrek.

Ik moet gokken wat uw huidige bandenmaat is. Vermoedelijk 225/40/20. Dan is 225/45/19 een optie maar de breedte (225) blijft dan feitelijk het zelfde. Deze band heeft wel (hoogte/breedte verhouding 45%) een wat hogere wang met een fractie meer comfort.

De tweede optie is 205/55/18 en is als winterbandenmaat dan de beste keuze. Smaller dus méér grip bij winterse neerslag en mogelijk door het smallere loopvlak ook geschikt voor een sneeuwketting wat bij uw huidige bandenmaat volgens opgave niet mogelijk is. Dus in dit geval veiligheid boven de looks maar ook vaak noodzakelijk om sneeuwkettingen te kunnen plaatsen.