Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid bij linker achterwiel. Verkeerde reparatie?

Vraag gesteld door R. Vogel op 25 mei 2020

VW Passat 2012 (110.000 km). Links achter een licht 'plop' geluid bij rijden over plakstrip op asfalt. Rijgedrag is verder prima. Garage heeft moeite om het te herkennen. Vermoedt een kapot lager van een schokbreker. Vervangt beide schokbrekers (zonder overleg) en doet nog wat 'reparaties'.

Na betaling van ruim € 700 is het geluid er nog. Men wil verder gaan zoeken. Graag advies of dat verstandig is en in welke richting men moet zoeken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na nieuwe schokdempers met nog wat toebehoren is het omschreven geluid nog altijd aanwezig.

U vraagt advies in welke richting het dan gezocht moet worden. Het is altijd lastig zonder het geluid te kunnen horen en de auto verder te onderzoeken een oorzaak aan te wijzen. Maar op korte oneffenheden zoals u dat omschrijft kan het inderdaad in de schokdemper of veerpootlager zitten. Dus de gedachte was niet gek maar wel prijzig wanneer het dat niet blijkt te zijn.

Ik denk dan aan de stabilisatorstang die in rubbers is opgehangen en aan weerszijde met twee kogels vast zit. De stabilisatorstang is min of meer berucht op dergelijke bijgeluiden die statisch zo lastig te reproduceren zijn. Maar wat mij betreft wel de voornaamste verdachte en het lijkt me verstandig wanneer uw garage de gehele stabilisatorstang eens naloopt. Zowel de ophangrubbers als de genoemde stangetjes met kogels.