Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik/verschil benzine E10 en E5

Vraag gesteld door F.P.J. Joosten op 7 mei 2020

Heb net een antwoord gelezen over de toevoegingen in de benzine, hier in Nederland hoofdakelijk E10. Ik heb een Opel Meriva van 2011 en rijd op LPG. Dus relatief weinig op benzine. Is het dan gunstiger om in plaats van E10, E5 te tanken i.v.m vervuiling? Ik heb nu in Duitsland super plus E5 getankt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Met LPG als hoofdbrandstof rijdt u dus betrekkelijk weinig op benzine. U vraagt zich af of E10 benzine, met de nodige hoeveelheid aan bio-ethanol, dan wel verstandig is en de keuze beter gemaakt kan worden voor E5.

Uw auto start altijd op benzine en gaat automatisch over op LPG. U doet dus relatief lang met een voorraadje benzine in de tank en dan kunt u beter E5 98 octaan tanken. Op dit moment is er nog overal E5 benzine verkrijgbaar ook al is dat vaak de duurdere Premium benzine.

BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ zijn op dit moment zelfs bio-ethanol vrij, deze merken krijgen de voorkeur. Ethanol heeft immers een negatieve werking op de houdbaarheid van de benzine op langer termijn. Volledig ethanol vrij zou voor uw gasauto dan de beste keuze zijn om inwendige verontreiniging van het brandstofsysteem te beperken.