Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Flushen

Vraag gesteld door F. Vleeming op 13 mei 2020

Ik heb een Citroën C3 Picasso 1.6 VTi 120pk automaat 101.000 km. Heeft het zin om de automaat te laten flushen. De automaat bonkt wel eens.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De automatische transmissie van uw C3 Picasso bonkt regelmatig. Mogelijk op de momenten dat deze moet gaan op- of terugschakelen.

Spoelen of flushen heeft bij dit type automaat geen zin. Het betreft hier een EGS automaat dat in basis een 'gewone' handbak is maar door de nodige elektronica en mechanica neemt dit systeem u het ontkoppelen en schakelen uit handen. Deze automaat is constructief redelijk goedkoop te produceren en houdt daardoor de meerprijs van de automaat alleszins schappelijk. Vooral in het goedkopere segment wordt er vaak voor dit type automaat gekozen, om die reden.

Een nadeel is wel dat verfijnd schakelen en vooral vlot én op het gewenste moment niet echt aan deze automaat besteed is. Dan kom je uit bij de wat duurdere varianten en is helaas het genoemde verschijnsel niet onbekend.

Het probleem moet u meer zien buiten de versnellingsbak en meer in de bediening van koppeling en het uiteindelijke schakelen. Soms komt de fabrikant weleens met software updates met een positief resultaat, maar er kan ook een defect zitten in de aansturing. U zou voor een diagnose de auto altijd aan de dealer kunnen aanbieden maar misschien is deze specialist ook een optie. Maar flushen is een tevergeefse investering.