Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager zonder verlichting/bevestiging voor kentekenplaat

Vraag gesteld door op 16 mei 2020

Na een verblijf in Canada heb ik een fietsendrager mee terug genomen die op de achterklep gemonteerd kan worden. Daarbij hangen de fietsen achter de auto. De drager is van Yakima (Original Joe, die lijkt op de HangOut en FullBack/HalfBack series), en is vergelijkbaar met de Thule HangOn 972.

Mag die in Nederland zo gebruikt worden of heb ik een extra balk nodig met verlichting en kentekenplaat?

Op een van de foto's van de Thule staat een auto zonder zo'n balk en ook in de beschrijving kom ik nergens de opmerking tegen dat het nodig/verplicht is. Maar telefonisch gaf een van uw collega's aan dat het waarschijnlijk wel moet. Mijn auto is een Toyota Prius uit 2007.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u voor de genoemde fietsendrager een lichtbalk nodig heeft.

Het antwoord is ja. Op afbeeldingen van dit soort knikarm-achtige dragers zie je zelden de lichtbalk erbij afgebeeld omdat je deze er los bij moet kopen. Maar ik durf wel te voorspellen dat de achterlichten door de fietsen deels worden afgedekt en dat geldt mogelijk ook voor de kentekenplaat van de auto. Dus het is gebruikelijk daar aanvullend een lichtbalk met kentekenplaathouder voor te gebruiken.

We zien bij dit type dragers mensen ook wel zónder rijden maar we kennen óók enkele meldingen van mensen die daarvoor beboet zijn.