Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Er blijft water in de portiers staan

Vraag gesteld door M. Demmers op 6 mei 2020

Ik heb een nieuwe Opel Astra Tourer 1,2 (april 2020) Na een nachtelijke regenbui open ik de volgende dag mijn voorportier en er loopt uit een gaatje minstens 400 ml water. Andere kant ook geprobeerd, ook daar loopt er zoveel water uit. Garage vind het maar normaal. In 50 jaar autorijden heb ik dit niet meegemaakt. Wat is jullie advies?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U merkt op dat er na een regenbui een flinke hoeveelheid water loopt uit het afwateringsgaatje van het geopende voorportier.

Dat er een dergelijke afwatering is is uiteraard logisch. Het is gebruikelijk dat er regenwater in het portier sijpelt langs de zijruit en raamsnor. De afwatering moet natuurlijk zodanig zijn dat dit buiten de auto wordt afgevoerd en niet in het interieur terecht komt. Dat is gelukkig ook niet het geval maar loopt de genoemde hoeveelheid pas weg bij geopend portier.

Op zich komt het wel vaker voor bij het openen van het portier dat er nog een restje water uitloopt dat nog niet de weg naar buiten heeft gevonden. Maar in uw geval een hoeveelheid dat richting een halve liter gaat lijkt mij wel wat veel. Ik ben in soortgelijke gevallen van andere autofabrikanten daar weleens een modificatie van tegengekomen. Een aanpassing waardoor deze hoeveelheid wel gewoon weg kan.

Misschien mag je het beschouwen als een producteigenschap maar de vraag of dit wel wenselijk en acceptabel is. Hopelijk neemt uw dealer dit ook op met de importeur en dat dit vervolgens ook bij de fabrikant terecht komt. Misschien dat er dan een modificatie komt en dat dit productiematig óók aangepast gaat worden. Ik denk dat het slim is dat u daar wel bij uw dealer op aandringt. Want het gaat best om een flinke hoeveelheid en ik denk dat alle partijen dit toch liever niet willen en daar liever een oplossing voor zien.