Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een beetje water in koelvloeistof

Vraag gesteld door J.F. Staverman op 7 mei 2020

De motor van mijn peugeot 206 cabrio 1.6 kookte, ik stopte direct en belde de ANWB. Bleek de thermostaat te zijn. Er werd een beetje water bijgevuld om naar de garage te gaan. Moet het systeem helemaal schoongemaakt, of kan bij nieuwe montage thermostaat gewoon bijgevuld worden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Peugeot kreeg een koelprobleem met als resultaat oververhitting. De motor heeft gedraaid met een te hoge temperatuur. De thermostaat bleek kapot. Bij vervanging van de thermostaat zal de garage ook moeten checken of er gevolgschade is opgetreden. Het komt voor dat na een dure reparatie blijkt dat er nog meer is beschadigd, en dat er kosten bij komen, de koppakking en cilinderkop nog het meest berucht.

Ik hoop dat het meevalt en dat het met een nieuwe thermostaat opgelost is. Altijd wordt er nieuwe koelvloeistof gebruikt na een 'kokende motor'. In noodgevallen kan er gedemineraliseerd water worden gebruikt, maar dat is een tijdelijke oplossing. Na reparatie, als alle in orde is, gaat de koelvloeistof er in met de specs die de fabrikant opgeeft.