Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E10 additief

Vraag gesteld door J. v.d. Beek op 4 mei 2020

Mijn dealer adviseert om een additief aan mijn auto, Hyundai I30 2013 toe te voegen om vervuiling van brandstofsysteem te voorkomen, heeft dat zin? Ik rij weinig km.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw dealer adviseert een toevoeging bij de tankinhoud te doen. Mogelijk om aantasting van het brandstofsysteem tegen te gaan omdat u kennelijk summier rijdt.

Dan is er inderdaad een zeker gevaar van veroudering van de brandstof met gevolgen voor het brandstofsysteem. Dat wordt deels ook veroorzaakt door E10 benzine met méér bio-ethanol dat eerder veroudert.

Voor de gemiddelde berijder géén probleem maar bij heel beperkt gebruik van de auto, wanneer je soms wel twee maanden met één tank doet, is het tanken van de duurdere E5 premium benzine preventief een betere keuze. De premium benzine Shell V-Power, BP Ultimate en Esso Synergy Supreme bevatten op dit moment zelfs helemaal geen bio- ethanol, ondanks de overigens verplichte E5 aanduiding op de pomp. Dat zou u voortaan óók kunnen tanken en dan is een toevoeging niet per se noodzakelijk.