Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper met grote aanhanger in Duitsland of België tachograafplicht

Vraag gesteld door K.M. Luinstra op 7 mei 2020

Heb het plan een grote buscamper te kopen. Bijvoorbeeld een Fiat Ducato die mag 3000 kg trekken. Mag ik met deze buscamper en aanhanger van 3000 kg in Duitsland en België rijden. Ik heb een BE rijbewijs als het een grijskenteken bus is moet je een tachograaf in de bus hebben.

Maar als ik goed geinformeerd ben en je heb een Audi Q7 mag je daar een aanhanger van 3500 kg achter hangen en hoef je geen tachograaf. Hoe zit dit als je met een Buscamper met zware aanhanger over de grens gaat. Ik zie u reactie wel tegemoed alvast bedankt voor de moeite.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de verplichting een tachograaf te hebben bij het besturen van een combinatie van voertuig met een maximaal toegestane massa van meer dan 3500 kg.

Tachograaf

De Europese verplichting om een tachograaf te hebben als u een combinatie van voertuigen bestuurt, geldt als het trekkend voertuig een categorie N1 of M1 heeft. Het is dus alleen verplicht als er sprake is van een bedrijfsauto.

Kampeerauto

Als u een bedrijfsauto laat ombouwen en laat registreren tot kampeerauto kwalificeert dit voertuig als een personenauto en vervalt de registratie als bedrijfsauto.

Combinatie personenauto met aanhanger

Voor de combinatie van een personenauto met aanhanger geldt geen verplichting om een tachograaf te hebben. Ook niet als de totaal maximale toegestane massa meer dan 3500 kg is.

Conclusie

De verplichting om een tachograaf te hebben is bedoeld om de naleving van de rij- en rusttijdenwetten te handhaven. Deze wetgeving geldt voor bedrijfsmatig transport en beroepschauffeurs. In het geval een kampeerauto, die ook als zodanig is geregistreerd, een zware aanhanger trekt is er geen sprake van bedrijfs- of beroepsmatig vervoer. Als het trekkend voertuig, ondanks de ombouw tot camper, als bedrijfsauto geregistreerd blijft, riskeert u wel een boete.

Voor meer informatie over de regels voor bedrijfsmatig vervoer verwijs ik u graag naar de website van evofendex. Voor meer informatie over het registreren van een voertuig als kampeerauto verwijs ik u graag naar de website van de RDW.