Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bonkende aandrijving in file

Vraag gesteld door op 4 mei 2020

Ik heb een BMW 3-serie 318i 95 kw uit 2007, de auto heeft 127000 km gereden. Ruim een jaar geleden ben ik hiermee naar Oostenrijk en Italie geweest en heb ruim 3000 km gereden, de auto rijdt prima en koppelt en schakelt goed, ik heb ermee in de bergen gereden en op steile hellingen en afdalingen werkt de koppeling ook prima bij optrekken en afremmen op de motor.

Alleen bij lang filerijden "bonkt" en trilt de aandrijving tot aan de achteras. Inmiddels rij ik al weer ruim een jaar met de auto (niet in de file) zonder problemen, veel in de stad rijden is ook geen probleem.

Binnenkort gaat de auto weer voor een beurt naar de garage. Graag zou ik willen weten wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw BMW 3-serie bonkt en trilt nadrukkelijk tijdens file rijden en u vraagt wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Het probleem zou eigenlijk afkomstig moeten zijn ergens vanaf het vliegwiel tot en met de beide achterassen. Het lijkt er op dat bij langdurig de auto steeds weer op gang brengen, zoals bij file rijden, dit ontstaat. De koppeling wordt dan nadrukkelijk belast en dan ga je eerst in die richting denken. Dat zou het vliegwiel kunnen zijn dat overigens bij BMW wel vaker de boosdoener is in relatie tot dit probleem.

Natuurlijk kan de oorzaak ook van de koppeling zelf afkomstig zijn zoals de drukgroep en koppelingsplaat. Maar het vliegwiel is wel een tikkeltje berucht bij BMW om dit soort bonkende geluiden.

Wanneer we de rest van de aandrijflijn volgen naar achteren dan kunnen de hardyschijf (een rubberen aandrijfaskoppeling) en eventueel een kruiskoppeling nog de boosdoener zijn. Maar dat is visueel goed waarneembaar en zou bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt dat ook aan het licht moeten komen. Maar wanneer het verschijnsel makkelijk te reproduceren is voor uw garage, zou hij wel in staat moeten zijn om het te kunnen traceren. En mogelijk wijst hij ook naar de koppeling of het vliegwiel en zal dan de versnellingsbak gedemonteerd moeten worden voor een noodzakelijke ingreep.