Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto rijdt nooit rechtuit

Vraag gesteld door op 13 mei 2020

Op het moment dat ik mijn auto kocht, trok deze naar rechts (dit heb ik na de proefrit meteen duidelijk gemaakt). Nu is dit probleem door de autodealer eergisteren aangepakt en ik merk verschil.

Het valt mij nu echter op dat de auto nooit rechtuit weet te rijden. Hij trekt bijvoorbeeld naar rechts tijdens het rijden en dit corrigeer ik dan lichtelijk. Vervolgens rijdt de auto weer naar links. Het is voor mij eigenlijk niet mogelijk om de auto rechtuit te laten rijden zodra ik mijn stuur los laat. Hij trekt elke keer naar links of naar rechts.

Ik krijg het gevoel dat het stuurwiel misschien te gevoelig is of verkeerd afgesteld. Mogelijk dat er toch andere problemen aan de auto zijn? Graag hoor ik van u in hoeverre dit normaal is en aan wat voor problemen ik eventueel zou kunnen denken.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto trekt vanaf dag één naar rechts. De garage heeft eraan gewerkt maar de auto stuurt zo te lezen nog lang niet zoals hij zou moeten. Ik vertaal het als ‘zoekerig’ stuurgedrag. De auto is niet koersvast.

Er zijn een aantal oorzaken mogelijk. Ik neem aan dat de garage de auto heeft uitgelijnd. Als zeker is dat alle wielstanden van de auto ook daadwerkelijk kloppen, dan denk ik gezien de klacht als eerste aan de velgen.

Wanneer er andere velgen dan origineel zijn gemonteerd met een andere ET-waarde, dan staan de wielen verder naar binnen of naar buiten. De stuurgeometrie verandert daardoor. Bij oneffenheden of spoorvorming krijg je reacties in het stuur, de auto wil uit zichzelf naar links of naar rechts sturen. Uw klacht lijkt daar wel op, dus ik zou de velgen laten controleren op de juiste maatvoering.  

Als het naar links of rechts trekken met het gaspedaal is te beïnvloeden dan duidt dat bij een voorwielaangedreven auto op een kapotte aandrijfas of motorsteun.