Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco weer defect, monteur nalatig

Vraag gesteld door op 13 mei 2020

De auto is van april/mei 2014 en in 2019 was de airco voor het eerst defect. Steenslag zeiden ze. Airco laten repareren eind augustus 2019. De airco was dit voorjaar weer defect. Bij de APK keuring/beurt in april 2020 heb ik dit aangegeven bij de garage van de dealer. De monteur kon niets vinden. Vreemd, want de airco deed het echt niet.

Op 11 mei heb ik er weer naar laten kijken. Dat kostte mij 2 uur. De airco was toch defect. M.a.w. de monteur heeft zijn werk tijdens de apk keuring/beurt in april 2020 niet goed gedaan. Geen garantie op de reparatie van augustus 2019 omdat het weer om steenslag zou gaan. Ik heb wel korting bedongen en ook gekregen. 20% op de condensor en 30% op de koelvloeistof.

Kan het zo zijn dat de reparatie in augustus 2019 niet goed is uitgevoerd? En is de korting reeel? P.S. de auto is altijd bij de dealer in onderhoud geweest.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De airco van uw Toyota Yaris uit 2014 werkte in 2019 niet meer door een lakkage van koudemiddel.

Uw garage gaf aan dat de oorzaak steenslag was en ik ga er vanuit dat de condensor in augustus 2019 vervangen is. Steenslag komt regelmatig voor bij een condensor omdat de condensor van de airco nog voor de radiateur geplaatst is.

Voorjaar 2020 was de airco weer defect en dat heeft u bij de APK aangegeven in april 2020. De monteur kon toen niets vinden maar de airco werkte niet. Op 11 mei bleek na onderzoek dat er wederom door steenslag een lek in het systeem zat waardoor de condensor opnieuw vervangen moest worden.

U vraagt nu of de reparatie in 2019 mogelijk niet goed is uitgevoerd. De condensor was in 2019 door steenslag beschadigd en dus vervangen. Nu de condensator op dit moment wederom door steenslag beschadigd is, zou dit wijzen op een nieuw evenement. De monteur kan u natuurlijk de condensor tonen zodat u kunt zien dat er een beschadiging is door steenslag.

Ook al is 8 maanden een korte periode heb ik geen reden om aan te nemen dat de reparatie in 2019 niet goed is uitgevoerd.

Mogelijk rijdt u een traject waar veel losse steentjes op het wegdek liggen waardoor meer kans op steenslag of heeft u gewoon pech. Ter voorkoming van schade aan de condensor kan de monteur mogelijk heel fijn gaas achter de grille plaatsen.