Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achterlicht en kentekenplaat locatie

Vraag gesteld door op 16 mei 2020

Ik moet de achterlicht(en) van mijn caravan vervangen. Nu vraag ik me de volgende zaken af:

  • alleen het rechter is kapot (glas), mag ik alleen het rechter blok vervangen terwijl het linker orgineel blijft er dan wel totaal anders uit ziet? (los van het feit dat het niet heel mooi uitziet natuurlijk)
  • de kentekenplaat zit nu linksachter, mag die op elke willekeurige plek gemonteerd worden, mits er maar kentenkenplaatverlichting op schijnt? (dus mag hij bijvoorbeeld 50 cm naar rechts gemonteerd worden? of moet hij helemaal links of in het midden zitten)?
Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Om uw vraag te beantwoorden komen we uit bij de wetgeving op dit gebied. Dat zijn vrij taaie juridische teksten, die soms heel helder zijn, en soms wat ruimte laten.

U mag het achterlicht niet door een heel ander exemplaar vervangen. Dat staat in de Regeling voertuigen 5.2.55: "lichten met dezelfde functie moeten nagenoeg van gelijke grootte, gelijke kleur en gelijke sterkte zijn". Het achterliggende idee is dat iemand die achter u rijdt goed moet kunnen zien dat de verlichting van hetzelfde voertuig is en niet van bijvoorbeeld twee motorfietsen die elk een andere kant op zouden kunnen gaan.

Volgens de regeling Kentekens en kentekenplaten, art 7.3 moet "bij aanhangwagens waarvoor een kenteken dient te zijn opgegeven, de kentekenplaat zijn aangebracht aan de achterzijde van de aanhangwagen op de daartoe bestemde plaats". Als de caravan een eigen kenteken heeft (en dat hebben alle caravans die beladen meer dan 750 kg mogen wegen) betekent verplaatsing een wijziging van de constructie, zoals deze in de typegoedkeuring is vastgelegd. Dit mag daarmee niet zonder goedkeuring door de RDW.

Het kan dus uiteindelijk misschien wel, maar niet zomaar. Als u wilt weten wat er allemaal bij komt kijken en wat de eventuele kosten daarvoor zijn, kunt u het beste contact opnemen met de Klantenservice van de RDW. Dat kan via een contactformulier op de site www.rdw.nl of telefonisch. Het telefoonnummer daarvoor is 088-0087477.