Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf Volvo 240 Polar 2.0 i of 2.3 liter

Vraag gesteld door H. Kuipers op 18 mei 2020

Graag zou ik van u willen weten hoe u denkt over het NU aanschaffen van een Volvo 240 bouwjaar 1992 benzine 2.0 i of 2.3 liter wat betreft de toekomst van de milieuzones. Ik woon tegen Amsterdam aan, ik doe daar boodschappen en mijn 94 jaar oude moeder woont in Amsterdam dus voor mij van belang dat ik daar kan blijven komen.

Ik heb mijn land rover Discovery 2 TD5 helaas al in de verkoop staan vanwege de aankomende milieu maatregelen in A'dam. Deze kon nog makkelijk 4 ton mee maar okee. Maar kies nu daarom weer voor een Volvo 240 omdat deze nog sleutelbaar is voor mij en ik ken de ins en outs van dit model.

Maar is het verstandig om zo een benzine auto anno 1992/1993 nu te gaan aanschaffen? Helaas spreekt alles elkaar een beetje tegen op het ogenblik de een zegt dit en de ander zegt dat. Het lijkt het er nu op te gaan worden dat alleen de rijkere automobilist zich nog autorijden kan permitteren in Amsterdam. Ik kan in ieder geval de moderne auto's niet betalen met al dat elektronisch geweld die weer torenhoge onderhoudskosten met zich mee brengen. Graag hoor ik van jullie als experts hoe jullie denken over de aanschaf van bovengenoemde "youngtimer".

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is een Volvo 240 aan te schaffen van een kleine 30 jaar oud.
 
U geeft aan dat dit met name een financiële overweging is maar u vraagt zich terecht af of er in de toekomst niet té veel beperkingen worden opgelegd wat betreft milieuzones. Vooralsnog zijn eigenlijk alleen de wat oudere generatie diesels aan de beurt om met name de luchtkwaliteit in het stedelijk gebied te verbeteren.

Maar met name Amsterdam heeft het vizier wel op gericht op 2030 om binnen de ring uitsluitend nog elektrische auto's toe te laten. De vraag is uiteraard of dat over 10 jaar wel haalbaar blijkt maar het plan is door de betreffende wethouder kenbaar gemaakt. Maar vooralsnog zie ik geen milieuzone maatregelen die voor de beoogde youngtimer van toepassing zouden kunnen zijn.