Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vocht in achterlicht

Vraag gesteld door P.M. van Geest-Heijmenberg op 23 april 2020

ik heb een insignia van een jaar oud. Maar er zit condens(vocht) in mijn achterlicht. Volgens de garage hoort dit en is het verder geen probleem en wordt daarom ook niet verholpen. Klopt dit en kan het dan geen kwaad voor de bedrading van de lampen? Nu valt het nog onder garantie en zou het niet fijn vinden dat ik hier dus op een later tijd problemen gaat krijgen en dit dan op mijn kosten moet worden gerepareerd.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U schrijft dat er condens in het achterlicht van uw Opel Insignia zit. Condens is vocht in een ruimte dat neerslaat op een oppervlak met een lagere temperatuur. Een normaal verschijnsel, de gebruikte materialen kunnen er tegen, zolang de condens ook maar weer verdwijnt als het temperatuurverschil er niet meer is.

Dat is bij uw Insignia uit 2019 niet het geval, want ik begrijp dat bij tenminste één achterlicht de druppels niet verdwijnen. De luchtvochtigheid in de lichtunit blijft hoog, of het temperatuurverschil blijft bestaan. Dat kan aan de omstandigheden liggen, temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zonlicht dat er wel of niet op valt, of ermee gereden wordt. Mogelijk verdwijnt het als u de auto op een andere plek parkeert. Bij normaal gebruik is het niet te verwachten dat een lichtunit condens blijft vertonen.

Een vochtig blijvende lichtunit moet duiden op waterlekkage en/of een probleem met de ventilatie cq beluchting van de unit, die normaal gesproken ook zou moeten opdrogen. Dat gebeurt blijkbaar niet. Dat vind ik wel iets voor de leverancier om serieus te nemen en te onderzoeken wat de oorzaak is, zeker bij een auto die een jaar jong is en nog in de garantie zit. Wat mij betreft werk aan de winkel voor uw Opel-dealer.