Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging distributieketting bij hoeveel kilometer

Vraag gesteld door A.M. Kraaijenbrink op 24 april 2020

Ik heb geen idee hoeveel kilometers de distributieketting van m'n oude Merc C 180 sportcoupe meegaat, auto is van 2002, km stand ca. 230.000. Vorig jaar reed ik in Ierland er 2870 fijne kilometers mee en dit jaar hoop ik N Schotland te rijden als het geld er voor is (gepensioneerd).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe lang de distributieketting van uw Mercedes C-klasse eigenlijk nog mee zou kunnen.

Mercedes geeft zelf géén vervangingstermijn op maar deze W203 type C-klasse heeft wel, afhankelijk van het gemonteerde motortype, de reputatie soms al onder de 100.000 km ketting problemen te geven. Probleemloos tot ruim boven de twee ton komt ook voor, dus op basis van de huidige tellerstand is het zeker een aandachtspunt.

Een versleten distributieketting met toebehoren laat zich vooral horen bij de koudstart door rammelende en ratelende bijgeluiden. En bij regelmatig onderhoud mag u van uw garage ook verwachten dat hij zich meldt wanneer hij verdachte geluiden waarneemt. Het is dus een slijtageproces dat zich langzaam laat opmerken door steeds erger wordende bijgeluiden. Zolang dat niet het geval is, zie ik geen reden om u zorgen te maken.

Afhankelijk van de noodzakelijk werkzaamheden bij een dergelijke vervanging kan deze ingreep soms wel oplopen richting de 4000 euro. Maar zonder klachten op dit moment zou ik voorlopig nog maar blijven genieten van de prettige kilometers met uw Mercedes.