Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verklikkerlampje mistachterlicht

Vraag gesteld door W.G.A. Blume op 29 april 2020

Ik heb een Cobra. Dat is geen echte maar een "Kit Car". Datum eerste in gebruikname is 30-06-1997. Die wordt momenteel APK gekeurd. Nu is er wat onduidelijkheid ontstaan. Alhoewel het niet verplicht is, heb ik begrepen, heeft de auto een mistachterlicht.

De auto is in verschillende garages in voorgaande jaren APK gekeurd. Er was nooit een opmerking. De garage waar hij nu staat, meent dat er een verklikkerlampje voor het mistachterlicht aanwezig moet zijn. Ik heb zelf gekeken bij de RDW. Daar staat er weliswaar iets over maar dat staat er op zo'n manier dat het niet duidelijk is.

Mijn concrete vraag is: nu de auto een eerste toelating heeft van voor 31-12-1997 dient er dan een verklikkerlampje voor het mistachterlicht aanwezig te zijn voor de APK?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de APK-keuring van een Cobra replica auto uit 1997. Het gaat over het mistachterlicht en het controlelampje van het mistachterlicht.

In de APK regelgeving staat in artikel 5.2.51 dat een mistachterlicht verplicht is voor auto’s die na 31 december 1997 voor het eerst in gebruik zijn genomen. Op uw auto is een mistachterlicht dus niet verplicht. Maar als het er wel op zit, moet het mistachterlicht werken én er moet volgens artikel 5.2.62 ook een controlelampje branden tijdens het ingeschakeld zijn van het mistachterlicht.

Er zijn bij uw auto uit 1997 twee oplossingen om de auto APK gekeurd te krijgen. Dat is een controlelampje aanbrengen óf het compleet verwijderen van het mistachterlicht.