Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak en fietsendrager

Vraag gesteld door Dhr. C.J. Niericker op 1 mei 2020

Ik heb een KIA Picanto en wil een trekhaak en een fietsendrager aankopen. Ik krijg de volgende trekhaak RMC (getest tot en met 2018)  of RMC pin (2020) op mijn auto. Daarbij wil ik graag de volgende fietsendrager op plaatsen ANWB Fietsendrager Lift Travel en Co of Thule Fietsendrager VeloSpace 918.

Niemand kan ons vertellen of het past op deze trekhaak. Zelf de dealer niet. Kunt u voor mij dit nakijken voordat wij eerst 1500,00 euro gaan uitgeven aan iets wat niet kan. Of heeft u nog andere mogelijkheden.

Ik heb nog een vraag mag er op bovengenoemde fietsendrager een rolstoel op vervoerd worden volgens de wet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde trekhaken wel geschikt zijn om daar de betreffende fietsdrager op te kunnen plaatsen.

Ik kan u alleen verwijzen naar de recente lijst van trekhaak fabrikant Brink waarin staat welke dragers wel of niet geschikt zijn. De Travel&Co krijgt niet het voordeel van de twijfel en valt helaas dus af. De betreffende Thule wordt helemaal niet genoemd en zonder een concreet bericht dat deze wél geschikt is, lijkt me dat een té grote gok. Dan blijft alleen het advies over te kiezen voor een drager in de lijst die wel op een van de constructies geplaatst kan worden.

Wat betreft het vervoeren van een rolstoel op een fietsendrager het volgende. Formeel is een fietsendrager een bagagedrager die u volgens de wet alleen mag gebruiken waar deze is voor ingericht. In dit geval dus fietsen en géén rolstoel. Wanneer de drager niet meer als zodanig te herkennen is mag het dus wel.