Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tenaamstelling subsidie 2e hands elektrische auto

Vraag gesteld door A.K. Vreman op 21 april 2020

Per 01-07-2020 komt er hoogstwaarschijnlijk een subsidie op de aanschaf van een elektrische auto. Kan ik nu al een 2e hands elektrische auto kopen in bijv. Duitsland en per 01-07-2020 in laten voeren bij het RDW? Of is bij de subsidie aanvraag de datum van het koopcontract bepalend?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt of u met een geïmporteerde elektrische auto aanspraak maakt op de geplande aanschafsubsidie voor elektrische auto’s.

Om aanspraak te maken op deze aanschafsubsidie moet de regeling allereerst gepubliceerd worden en daarmee definitief. Verwacht wordt dat dit in mei gaat gebeuren.

De regeling is dus nog niet definitief, maar in de conceptversie van de regeling worden meerdere voorwaarden genoemd om subsidie te krijgen. Voor gebruikte elektrische auto’s geldt dat de oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de € 12.000 en € 45.000 moet liggen en dat de auto een actieradius heeft van minimaal 120 km. De auto moet daarnaast aangekocht worden via een autobedrijf met een RDW-erkenning bedrijfsvoorraad. En de getekende koopovereenkomst mag niet voor de publicatiedatum van deze regeling liggen.

Dit betekent dat zelf een elektrische auto importeren niet voldoet aan de voorwaarden van kopen via een autobedrijf met een RDW-erkenning bedrijfsvoorraad. Op de volgende site kunt u de concept versie van de regeling voor de aanschafsubsidie van elektrische auto's downloaden en de overige voorwaarden bekijken.