Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start/stop werkt niet

Vraag gesteld door J. Visser op 23 april 2020

Ondanks dat er gisteren een nieuwe accu is geplaatst (met start/stop, bosch S5 A08) werkt start/stop nog niet op m’n Scenic diesel 1.5 van 2013. Moet de auto nog worden “ingeleerd” na het plaatsen van een nieuwe accu?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het Stop & Startsysteem zoals Renault het noemt. U heeft een nieuwe accu laten plaatsen en nog steeds werkt het systeem niet. De motor blijft draaien, terwijl hij zou moeten afslaan bij stilstand, bak in vrij en koppeling los (of bij een automaat in D).

Aan de accu zal het waarschijnlijk niet liggen, want die is nieuw en de Bosch S5 A08 is geschikt voor auto's met start/stopsysteem. Bij deze auto hoeft de nieuwe accu niet worden ingeleerd of aangemeld. Het is wel mogelijk dat het accumanagement eerst wil 'zien' dat de accu ook daadwerkelijk wordt bijgeladen over een bepaalde tijd. Dus dat er een bepaalde continuïteit zit in laden en ontladen, alvorens het start/stopsysteem zal worden ingezet.

Naast de laadtoestand en het automatisch inleren van de accu worden er meer zaken gecheckt voordat het systeem de motor zal uitschakelen. In het instructieboekje staat bijvoorbeeld dat het verschil tussen de temperatuur in de auto en de ingestelde temperatuur van de thermostatische airconditioning niet te groot mag zijn. Ook moeten buiten- en motortemperatuur aan bepaalde waarden voldoen, anders blijft de motor gewoon lopen. Dat gebeurt ook als de airco is ingesteld op de functie 'helder zicht'.

Soms zit de oorzaak in een storing die onopgemerkt is gebleven. Het systeem treedt bijvoorbeeld alleen in werking als de motorkap gesloten is. Het kan dus ook gebeuren dat een kapotte motorkapsensor de oorzaak is van een niet-functionerend start/stopsysteem. Idem voor de sensor in de koppeling.