Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakelen van eerste naar tweede versnelling

Vraag gesteld door K. Martens op 4 april 2020

Een aantal maanden geleden heb ik bij de Peugeot dealer/garage in Heerenveen een Toyota RAV4 4x4 benzine 2010 gekocht, tellerstand ca 65.000 km. Een keurige auto, met een half jaar Bovag garantie. Vanaf het begin schakelt de versnellingsbak wat hakerig van de eerste naar de tweede versnelling, alleen bij koude motor. Ik moet hem dan echt wat in de tweede versnelling trekken, hij "valt" er niet lekker in. Bij warme motor geen enkel probleem.

Is dit een bekend probleem bij de RAV van dit jaartal? Mijn garantie loopt binnenkort af. Moet ik me hier zorgen om maken, hier werk van maken? Graag uw advies.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een gebruikte Toyota RAV4 4X4 uit 2010 gekocht bij een Peugeot dealer. Bij koude motor schakelt de auto hakerig van 1 naar 2.

Op zich gebeurt het vaker dat bij koude motor (in de winter) een versnellingsbak wat stroef van 1 naar 2 schakelt. De beste remedie is dan om de pook tegen de 2e versnelling aan te houden en te wachten tot hij toch in de 2e versnelling valt.

In de zomer, bij hogere nachttemperaturen zou dit over moeten zijn. Mogelijk zit er te dikke of verkeerde olie in de versnellingsbak. Er hoort een SAE 75W olie in die voldoet aan API GL4.

Na 10 jaar kan het geen kwaad de versnellingsbakolie een keer te verversen wat mogelijk ook het probleem gelijk oplost.