Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakelen in achteruit gaat moeizaam

Vraag gesteld door op 17 april 2020

Het gaat om een Renault Trafic 2008 met 192375 km gereden. Hij schakelt moeilijk in z'n achteruit en soms lukt het helemaal niet, terwijl hij verder wel goed schakelt. Garage zegt waarschijnlijk drukgroep defect (koppeling dient vervangen te worden). Weet u wat het kan zijn? En is het slecht om er mee door te rijden en hoe ontstaat het?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Renault Trafic van 2008 schakelt moeilijk naar z'n achteruit. De garage komt tot de diagnose dat waarschijnlijk de drukgroep is versleten.

Het lijkt er wel  op dat de koppeling niet helemaal goed vrij komt. Dan valt de achteruit en de eerste versnelling het moeilijkst ingeschakeld te krijgen. Zo op afstand kan ik wat betreft de diagnose van de garage daar niks tegenin brengen. De tellerstand gaat richting de twee ton en de auto is inmiddels 12 jaar oud. Een versleten koppeling zoals óók een drukgroep lijkt me geen onredelijke diagnose.
 
Op zich kan doorrijden geen kwaad. Ik begrijp dat de koppeling niet slipt en dat de overige versnellingen wel makkelijk te bedienen zijn. Wanneer u lastig de achteruit kunt bedienen zou u eens kunnen proberen een paar keer te pompen met het koppelingspedaal alvorens naar de achteruit te gaan. Wellicht lukt het dan makkelijker.

Misschien kunt u er dan nog een poosje mee verder maar zal het op den duur wel gaan verergeren. En dan zou het goed kunnen dat u dan aan een volledig nieuwe koppeling toe bent. Kosten vermoedelijk rond de 1000-1200 euro.