Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schakel- versnellingsproblemen

Vraag gesteld door K. Geurten op 8 april 2020

Ik heb een Renault Kangoo 1.5DCI uit 2011. Voornamelijk met terug schakelen 3-2 en 2-1 schakelt hij nog al moeilijk. Als ik een beetje ouderwets doe met dubbel clutchen gaat het wel beter. Ook gebeurt het regelmatig als ik de auto in zijn achteruit zet en de koppeling laat opkomen er een kleine knal klinkt en de auto uit de versnelling springt. Is dit een kwestie van koppelingsplaten vervangen, of is er toch in de versnellingsbak zelf een probleem?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De versnellingsbak van uw Renault Kangoo schakelt slecht, met name bij terugschakelen en de achteruit.

Een diagnose op afstand is altijd lastig omdat een proefrit toch echt noodzakelijk is om toch vermoedelijk redelijk snel een oorzaak aan te kunnen wijzen. Wanneer ik dat zo op afstand zou moeten doen dan lijkt me dat de koppeling niet helemaal vrij komt. Met name ook vanwege het moeilijk terugschakelen, en de klap in z'n achteruit doet vermoeden dat deze niet volledig ingeschakeld kan worden. Bij het op laten komen van de koppeling vliegt deze er dan vervolgens uit.

Misschien dat het in de bediening van de koppeling zit, dus in het hydraulish gedeelte, maar een versleten koppelingsplaat en drukgroep kunnen ook de boosdoener zijn. Ik wil beandrukken dat een garagebezoek noodzakelijk is en een proefrit snel duidelijkheid verschaft. Maar dit is mijn vermoeden op afstand.