Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade aan kabel in motor, knaagdier?

Vraag gesteld door op 6 april 2020

Bij de garage is geconstateerd dat een bepaalde kabel in de motor is doorgeknaagd. We zouden graag willen weten welk dier dit 'op z'n geweten' heeft, zodat we passende maatregelen kunnen treffen om in het vervolg schade te voorkomen. Ik stuur een foto van de beschadigde kabel mee. Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw garage heeft een doorgeknaagde kabel onder de motorkap van uw auto geconstateerd. Waarschijnlijk is de veroorzaker een marter. Een steenmarter om precies te zijn.

Steenmarters worden vaak aangetrokken door vismeel zoals verwerkt in isolatiemateriaal van kabelbomen wordt. Ook in andere kunststoffen of zelfs rem- en brandstofslangen wil een steenmarter nog weleens z'n tanden zetten.

Simpele huismiddeltjes als wc geurblokjes of geimpregneerde doeken met een sterk geurende vloeistof werken niet gegarandeerd of slechts even. Er zijn ook spuitbussen verkrijgbaar zoals Mustolet anti marterspray waarmee bedrading en slangen kunnen worden behandeld. Dat moet regelmatig opnieuw.

De duurzame en best werkende oplossingen zijn in de regel elektronische kastjes die lichte elektrische schokjes afgeven of een hoog frequent geluid zoals deze marterverjager in de ANWB webwinkel.