Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ritmisch bonkend geluid vanaf de rechterkant van de auto

Vraag gesteld door op 14 april 2020

Ik heb een Volkswagen t3 uit '86. Sinds een paar dagen is er een ritmisch snelheidsafhankelijk bonkend geluid hoorbaar vanaf de rechterkant. Dit geluid is er onafhankelijk van de koppeling en is er na ongeveer 15 min rijden en wordt dan steeds sterker. Het kan iets luider worden van optrekken, maar vooral van langer rijden.

Ik heb de auto opgekrikt en getest op speling en ook de remmen geïnspecteerd. Deze zagen er goed uit en er kwamen geen rare geluiden uit bij het ronddraaien van de wielen.

Wat kan dit zijn? Wat ik online lees zou het de homokineten kunnen zijn, maar dit is iets wat normaal gezien harder of zachter wordt bij het sturen. De t3 heeft echter achterwielaandrijving en het blok achterin liggen. Hoe kan ik er achter komen of het geluid hier vandaan komt? Of kan het iets anders zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW T3 maakt een bonkend bijgeluid vanuit de achterzijde van de auto.

De aandrijving vindt wel op de achterwielen plaats maar ik wil de aandrijfas(sen) toch niet uitsluiten. En gezien ook het bouwjaar kan daar best overmatige slijtage op zitten en helaas valt dat met de wielen van de grond zo niet waar te nemen.

U zou nog kunnen checken of alle bevestigingsboutjes van de homokineten wel vast genoeg zitten. Deze willen nog weleens loslopen met speling als gevolg. Verder zou u nog kunnen kijken of het geluid juist toeneemt met accelereren en juist weer minder bij gas los. Een versleten homokineet reageert vooral op belasting en het verschil bij gas los zou een extra bevestiging kunnen zijn van een versleten aandrijfas. En dat het nadrukkelijker wordt na 15 minuten is wat dat betreft ook niet vreemd.

Een diagnose op afstand is altijd lastig maar de symptomen lijken toch wel het meest richting de aandrijfassen te wijzen. Twee nieuwe assen zou je voor ongeveer 100 euro per stuk kunnen aanschaffen en de- en montage is geen hele grote klus. Beiden vervangen lijkt me dan ook wel slim omdat beiden ook gevorderde slijtage zullen vertonen. Maar mijn gok op afstand is toch richting de aandrijfassen.