Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie verversen

Vraag gesteld door R.G.G. van Kekem op 22 april 2020

Mijn dealer schrijft voor ieder jaar olie te verversen bij mijn auto Volvo V70 D3 uit 2012 en rij momenteel zeker niet meer dan 8.000 KM p/j eerder 5.000 KM. Is dit voor mijn auto niet overdreven om ieder jaar met zo weinig km's te verversen.

Huidige Volvo's doen 2 jaar met dezelfde olie (wellicht 2 x 30.000 KM). Hoeveel KM mag/kan ik verantwoord rijden met dezelfde olie, of is er toch een tijd aan verbonden?

(Overigens is de wegenbelasting voor zo weinig KM's wel heel hoog)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af op basis van uw jaarkilometrage of de olie wel zo nodig jaarlijks ververst moet worden.

In verreweg de meeste gevallen is het voorgeschreven onderhoud volgens de autofabrikant niet alléén kilometers- maar ook leeftijdgebonden. Dat heeft er mee te maken dat wanneer een auto relatief weinig rijdt er toch sprake is van onderhoudsnoodzakelijke ingrepen.

Olie is daar eigenlijk het voornaamste voorbeeld van. De smerende eigenschappen nemen uiteraard af door met de auto te rijden. Bij auto's de relatief weinig of vooral voor korte ritjes worden ingezet, gaat de oliekwaliteit óók achteruit. Door invloed van vocht en vuil, met name een verschijnsel bij auto's die weinig rijden, veroudert en verontreinigt de olie eerder dan bij een auto die dagelijks op bedrijfstemperatuur komt.

In uw geval zou ik willen adviseren in ieder geval de olie en het filter jaarlijks te laten vernieuwen. En bij weinig kilometers per jaar kunt u van een grote beurt best weleens een kleine beurt van laten maken. Maar nieuwe olie en filter is wat mij betreft altijd een jaarlijks terugkerend ritueel. Zeker óók bij een dergelijk kilometrage op jaarbasis zoals in uw geval.

U merkt terecht op dat de MRB in relatie tot uw jaarlijkse kilometers wel erg prijzig is. Dat is een beleidskwestie van de overheid die dit dan weer deels compenseert met minder accijns op de brandstof. Daardoor is economisch gezien een diesel pas bij hoge jaarkilometrages interessant. En met uw geringe jaarkilometrage is uw auto per kilometer erg prijzig en technisch eigenlijk ook niet uitgevonden voor dit gebruik. Benzine past veel beter bij uw gebruik. U rijdt immers ver onder het jaarlijks gemiddelde van wat een particulier aflegt die dat voornamelijk op benzine doet.