Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingspedaal bleef hangen tijdens rijden

Vraag gesteld door F.K. van Zon op 24 april 2020

Heb een hyundai santa fe met bouwjaar 2008, km stand 143000, benzine, 2.7 liter. Had gisteren het probleem dat koppelingspedaal wel helemaal ingedrukt kon worden, maar slechts half terugkwam, en niet meer automatisch geheel terug omhoog. Daardoor ook moeite met schakelen. Bij stilstaan, door voet eronder te houden, kreeg ik koppelingspedaal weer omhoog. Wat veroorzaakt dit probleem en hoe dit op te lossen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het koppelingspedaal van uw Hyundai bleef bij het op laten komen halverwege hangen.

De oorzaak kan bij de koppeling zelf zitten. Misschien dat het druklager bij pedaal los halverwege blijft hangen op de prise-as. Dat vraagt demontage van de versnellingsbak om daarbij te kunnen en te herstellen. Een andere oorzaak kan iets hydraulisch zijn.

Bij pedaal los moet de verplaatste koppelingsvloeistof weer terugstromen. Mogelijk dat dit stagneert in de hoofdkoppelingscilinder door inwendige vervuiling. De meest simpele ingreep met mogelijk ook het beoogde effect is de koppelingsvloeistof laten verversen en ontluchten. Mocht het verschijnsel dan nog altijd aanwezig zijn en er niets valt te zien aan het pedaal met toebehoren, zal demontage van de versnellingsbak onvermijdelijk zijn en de koppeling bekeken moeten worden. Maar wat mij betreft is de eerste ingreep éérst de koppelingsvloeistof verversen. Hopelijk mét resultaat.