Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk voor fietsendrager

Vraag gesteld door N. van Gent op 9 april 2020

Ik ben in bezit van een Nissan Note bouwjaar 2015. De kogeldruk van de trekhaak is 50 kg volgens het instructieboekje van de auto. Ik heb een fietsendrager van 17 kg voor 2 electrische fietsen. De 2 fietsen zonder accu hebben een gewicht van 47 kg dus alles bij elkaar is dat 14 kg te zwaar. Kan dit wel, of geeft dat problemen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Met het gewicht van twee e-bikes én de fietsendrager komt u boven de opgegeven maximale kogeldruk uit van 50 kg.

Voor een fietsendrager geldt voor uw auto géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekopelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geinterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is.

Ik wil benadrukken dat de opgave van de maximum kogeldruk niets zegt over de sterkte van de trekhaak. Die heeft echt geen moeite met het genoemde gewicht. De maximale kogeldruk is vooral bestemd voor een stabiele combinatie auto en caravan/aanhanger. Op een paar merken na wordt er echter voor de fiestendrager geen hogere alternatieve kogeldruk opgegeven en mag u deze dus volgens de letter van de wet niet overschrijden.